JAK NOSIT PRSTEN CLADDAGH PODLE IRSKÉ TRADICE?

V předchozím článku jste se mohli dozvědět něco z bohaté historie prstenů Claddagh. Odkaz na článek najdete zde. Nyní bych vám ráda představila také význam, který Irové přikládají způsobům, jakými se dotyčný prsten může nosit. Nechci vás ale nijak zneklidnit, a nebo dokonce vystrašit. Sama nejsem příliš pověrčivá a popravdě: šperk chci nosit umístěný podle toho, kde se mně líbí, nebo kde je mi pohodlný. Takže svůj Claddagh prsten nosím na ukazováčku pravé ruky, nicméně alespoň otočený srdíčkem ke mně. Přesto mi přijde důležité se o tuto tradici podělit. Možná je na ní něco pravdy a nechci, abyste si příchod nové lásky blokovali tím, že nosíte Claddagh prsten otočený špatným směrem nebo na nevhodné ruce. Nikdy nevíte, kdy narazíte na někoho, kdo jeho tradici zná a mohl by tak odhalit váš momentální vztahový status ;). Čtěte dále a vše se dozvíte!
KDYŽ JSME SINGLE...
Pokud zrovna nejsme zadané a nebráníme se nové známosti, či k sobě chceme lásku přivolat, tak by se měl prstýnek Cladach nosit na prsteníčku pravé ruky. Špičatým spodním koncem srdíčka směrem od sebe (trochu jako šíp, že?). Přesně tento způsob umístění šperku říká, že jsme single a že je naše srdce světu otevřené.
VE VZTAHU, ALE JEŠTĚ NE TAK VÁŽNÉM...
Ve chvíli, kdy už nejsme single a máme vztah, který však ještě není ve stádiu zasnoubení, tak prstýnek jednoduše ponecháme na prsteníčku pravé ruky, ale otočíme ho srdíčkem směrem k sobě.
ZASNOUBENÍ!
Tehdy, kdy se od "známosti" posuneme k zasnoubení... je už podle irské tradice třeba prstýnek přendat na levou ruku. Srdíčko však směřuje špičkou ven, protože je stále ještě šance něco změnit. Zde však narážím na obtíž. Na levém prsteníčku se většinou nosí právě zásnubní prsten. Stejný problém staří Irové neměli. Zaprvé proto, že je fenomén zásnubních prstenů poměrně novou záležitostí a zadruhé proto, že právě Claddagh prsten byl většinou darován jako prsten zásnubní.
VDANÁ ŽENA
Po svatbě se nám srdce "zavírá" před světem, alespoň tedy před světem mužů... A tak i prsten otáčíme na prsteníčku levé ruky srdcem směrem k sobě, což dává ostatním signál, že je naše srdce láskou "zamčené".

Leave a comment