KDO JE AKS?

Narozená 28. 12. 1993 v Praze vlastním jménem Anna Kristýna Sionová. Původně jsem jako malá chtěla dělat módu. Absolvovala jsem Střední průmyslovou školu oděvní v Praze v Holešovicích, ale hned po maturitě jsem tento obor opustila. Pochopila jsem, že móda se mění, bez ohledu na to, jak nadčasový styl. Oblečení se zkrátka opotřebovává, nebude tu navždy. Věděla jsem, že potřebuji něco, co vydrží generace a bude předáváno z matky na dceru, poté zase na vnučku a tak dále. Šperky jsou něco, co má mnohem větší osobní hodnotu. Navíc když přijdou horší časy, můžete zlato vždycky prodat, drží si svou hodnotu, a proto bývá jednou z nejčastějších komodit k investici.

Mám dva směry své práce. Podílím se na tvorbě a celkovém rozvoji thajské značky Imprint. Klienti v Asii obecně milují evropské historické styly, a tak mám vždy za úkol inspirovat se ve stylu Art Deco nebo v kubismu. Kubismus byl v Praze velmi intenzivní a je v pražské architektuře jedinečný. Ale co se týče mé vlastní práce pod mým vlastním jménem – Anna Kristyna Sion – tam tíhnu k tvorbě toho, co bych sama ráda nosila. Můžete vidět mou inspiraci v historických motivech tak i přírodě.

V oblasti šperků byla mým prozatimním největším úspěchem korunka Imprint, designovaná a vyrobena speciálně pro Miss Supranational Thailand. V roce 2017 mě společnost Imprint a její majitelka, paní Naridtanan Palakavong Na Ayuthaya, vyzvaly, abych navrhla korunku pro Miss Supranational Thailand. V těchto světových soutěžích je standardem, že koruna stojí nejméně 20 000 Eur a je vyrobena z drahých kovů. Tento úkol jsme nejen splnili, ale i překonali, když jsme vyrobili korunu z rhodiovaného stříbra posetou téměř 3000 kubickými zirkony a třemi diamanty. Koruna, inspirovaná českým kubismem, váží asi půl kilogramu a skládá se ze dvou odděleně fungujících částí: velké koruny, která je symbolem soutěže a nepředává se, a malé čelenky, která je trofejí pro vítěze.

V současné době zároveň studuji ve čtvrtém ročníku Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a také již desátým rokem pracuji jako asistentka marketingu v německé firmě Dallmayr. V minulosti jsem si od šperků odběhla dokonce k tématu Holocaustu, když jsme se skupinou nezávislých nadšenců a historiků jezdili po Izraeli a Evropě a natáčeli svědectví přeživších i svědků období druhé světové války. Tyto svědectví postupně zvěřejňujeme na YouTube pro širokou veřejnost, aby se na tyto příběhy nezapomnělo.

Do budoucna bych ráda stále hlouběji pronikala do světa high jewellery (haute joaillerie), studia historie šperků a gemologie (věda zabívající se drahými kameny). Díky studiu bych se stala odbornicí v oboru a rozšířila své pole působnosti od vyrábění a navrhování šperků k poradcovské, art dealerské či vědecké činnosti. Kromě studia mi k tomu nyní pomáhá třeba kurz světové aukční síně Christie’s.
...
 

1 comment


  • Kateřina Hoferová

    DD, viděla jsem Vás teď na ČT 1. Děláte i náušnici, která není prostrčena dírkou? Mám alergii, když mám náušnici v ušní dírce /z jakéhokoli materiálu/ oteče mi ucho a hodně bolí.


Leave a comment