MĚSÍČNÍ KÁMEN - JEHO VLASTNOSTI, HISTORIE A LEGENDY O NĚM

ORTOKLAS / MOONSTONE / MĚSÍČEK / MĚSÍČNÍ KÁMEN / ADULÁR / HECATOLITE

Měsíční kámen nebo-li "moonstone" je údajně přímo příbuzný stejnojmennému přirozenému satelitu Země, astronomickému tělesu, které je schopné měnit strukturu minerálu a dokonce i jeho teplotu. Stabilizátor energie, eliminátor deprese, tvůrce štěstí v osobním životě, který dokáže regulovat všechny tělesné funkce od lymfatických po reprodukční... to jsou jen další důvody, proč si oblíbit právě měsíční kámen.

O MĚSÍČNÍM KAMENI Z POHLEDU GEMOLOGIE

Název: Adulár s albitovou příměsí K (AlSi3O8)

Průsvitná až průhledná odrůda draselného živce

Krystalová soustava: jednoklonná

Složení: křemičitan draselno-hlinitý

Barva - typická mléčně zakalená s modrým leskem, žlutavá, zelenavá, modravá, někdy i v tmavých hnědých a šedých tónech

Krystalizace - monoklinická (jednoklonná), prismatické pseudorombické krystaly

Štěpnost - dokonalá

Tvrdost: 6-6,5

Hustota: 2,56 - 2,62

Index lomu: 1,52-1,53

Dvojlom 0,005

Lesk: skelný

Ortoklas měsíček je měňavá odrůda ortoklasu ze skupiny živců s modrým nebo bílým leskem (nebo třpytem), dosti podobným svitu měsíce, po němž dostal svůj název. Tvoří se, když magma ztrácí teplotu. Když se roztavená hornina ochladí, minerály ortoklas a albit se rozdělý do tenkých střídajících se lamelových vrstev. Tenké vrstvy albitu dávají atraktivní modrou barvu, silnější vrstvy způsobují bílý "třpyt". To je způsobeno odrazem světla právě od jeho vrstevnaté struktury. Tento podmanivý jev se nazývá adularescence a čím silnější a modřejší je optický jev, tím cennější je kámen. Kameny velké velikosti a dobré kvality jsou vzácné.

Měsíční kámen je typicky bezbarvý, ale může se vyskytovat v široké škále jemných pastelových až duhových barev.

Naleziště: 

Měsíční kámen má také název adulár, pojmenován byl tak po raném místě těžby poblíž hory Adular ve Švýcarsku, nyní města St. Gotthard. 

Ložiska měsíčního kamene se vyskytují v Arménii (hlavně u jezera Sevan), Austrálii, rakouských Alpách, Mexiku, Madagaskaru, Myanmaru (Barmy), Norsku, Polsku, Indii (často s efektem kočičího oka), Srí Lance a Spojených státech, Brazílii a Tanzanii. Historicky nejcennější, průhledné měsíční kameny se silným modrým leskem pocházely z Myanmaru. Dnes většina komerčních měsíčních kamenů pochází ze Srí Lanky.

Naleziště v České republice: adular u Plaňan u Kolína a v okolí Čáslavi na žilách alpské parageneze

Zdroj fotky: Diamond Buzz https://diamondbuzz.blog/moonstone-properties-and-characteristics/

HISTORIE A LEGENDY

Měsíční kámen fascinoval naše předky již po tisíciletí před námi. Podle hinduistické tradice byla kosmická síla Měsíce zachycena v tomto drahokamu a vyzařovala jeho měsíční záři. Mnozí věřili, že po vložení valounku do úst za úplňku bylo možné vidět budoucnost. Měsíční kámen byl v Indii vždy posvátným kamenem. Bývá vystaven k prodeji pouze na žlutém plátně, protože žlutá barva je posvátná. Jako kámen bohů a bohyní pomáhá při přemáhání ega k dosažení duchovní vyspělosti. Věří se, že měsíční kámen umístěný na čele Ganéši, čtyřrukého boha Měsíce, s Ganéšou existoval od počátku věků. Jako symbol vášně a zamilovanosti se stal obvyklým svatebním darem.

Pro staré Řeky byl kámen spojován s bohyněmi Artemis, Selenou, a Hecate a byl jim dáván jako oběť v naději, že přinesou prosperující úrodu, štěstí a plodnost. Podle jiných zdrojů staří Řekové spojili jména bohyně lásky (Aphrodite) a bohyně měsíce (Selene) a pokřtili Měsíční kámen jako „Aphroselene“.

Staří Římané věřili, že je tvořen paprsky měsíce a ztotožňovali ho s měsíčními božstvy, jako je bohyně Diana. Plinius, římský historik, se domníval, že měsíční kámen mění vzhled s fázemi měsíce – toto nedoložené přesvědčení přetrvávalo až do 16. století!

V asijském mýtu se říká, že nejkrásnější modré měsíční kameny přináší příliv jednou za 21 let. Drahokam se používal jako amulet zavěšený na ovocných stromech, aby přilákal hojnou úrodu. Měsíční kámen se v Asii používal také jako talisman pro štěstí a silný lék na nespavost. Prý také dokázal znovu spojit rozhádané milence. Další prastará tradice popisuje měsíční kámen jako symbol zimy a drahokam, který se nosí v pondělí.

Dávní obyvatelé Orientu věřili, že pohybující se světlo uvnitř drahokamu je živý duch. Měsíční kámen se obvykle dává jako dar k třináctému výročí svatby v a poté každých třináct let od svatby, protože se též věří, že tento drahokam může smýt negativní vliv čísla třináct (k tomuto bych ale ráda zjistila více informací a potvrdila si tento fakt).

Původní místo těžby měsíčního kamene bylo u jižního pobřeží Indie na ostrově Srí Lanka a dodnes je lukrativním zdrojem. Kámen se stal kulturně významným a z védské historie se dozvíme, že byl vytvořen během nebeského boje mezi bohem Višnuem a bohem Balim. Když Višnu rozbil Baliho tělo na kusy, části, které dopadly na Zemi, se proměnily v různé drahokami. Jiskra v jeho očích se změnila v „Chandrakantu“ nebo-li to, co nyní známe jako Měsíční kámen. Ve starověkém sanskrtu byl měsíční kámen označován jako „chandrakanta“, což znamená „milovaný měsíc“.

Florida přijala měsíční kámen jako svůj oficiální státní drahokam v roce 1970 na památku přistání Apolla 11 na Měsíci a dalších vesmírných letů, které odstartovaly z Floridy – i když měsíční kámen se na Floridě nebo na Měsíci přirozeně nenachází.

Kámen cestovatelů

Měsíční kámen se používá jako kámen cestovatelů. Ti, kteří cestují v noci nebo nad vodou, jsou chráněni zejména tehdy, svítí-li měsíc. Svitu měsíce se používalo jako osvětlení v dřívějších dobách, kdy ještě nebyla elektřina. Měsíček v sobě nosí energii naděje, často se dlouhdobě nosí jako talisman k ochraně cestovatele a k zocelení jeho osobnosti. Pro ty, kteří neustále cestují, prý zajistí plynulou jízdu a ochraní je před těžkostmi na cestách.

Kámen lásky

Měsíční kámen má bezpočet názvů a podobenství, možná kvůli jeho působení na hormony v těle (viz níže) prý umožňuje umocnit a naplno procítit lásku. Je to kámen jak pro novou lásku tak i pomocník při usmíření těch párů, které se ve vzteku rozešli či se sobě navzájem odcizili.

Měsíční kámen je také kamenem vášně a sexuality. Stimuluje energii kundalini. Je známý také jako afrodiziakum. Když se nosí při milování během úplňku, těla se synchronizují s měsíčním cyklem. Některé ženy ho nosí jako amulet věrnosti a plodnosti. 

 

MĚSÍČNÍ KÁMEN A JEHO LÉČIVÉ VLASTNOSTI

Měsíční kámen náleží do sféry čakry hrdla (krku), čakra Višuddha, kde sídlí centrum komunikace. Tuto čakru ovládá živel vzduchu a její barva je světle modrá nebo tyrkysová.

Měsíček přivádí ženy do blízkosti tajemných mysteriózních oblastí uložených hluboko v nitru jejich ženskosti. Muže zjemňuje a zbavuje je - stejně tak jako ženy - necitelnosti a hrubosti. Měsíček - jako kámen lásky - pomáhá i dívkám rozvinout jejich ženství a potlačit ostych při dotyku první lásky. U kojících žen - nošen mezi prsy - podporuje tvorbu mléka. Při hormonálních poruchách upravuje rovnováhu a odstraňuje obtíže a nepravidelnosti menstruačního cyklu. Měsíční kámen pomáhá upravit menstruační cyklus v souladu s fázemi měsíce tak, že k ovulaci dochází při úplňku a menstruace při novoluní. Tímto sladěním vnitřních a vnějších rytmů je odstraněno napětí a celý menstruační cyklus je výrazně ulehčen. Měsíční kámen by se měl nosit dlouhodobě během několika měsíčních cyklů jako náhrdelník, přívěsek či jiná ozdoba nebo šperk, nebo jako valounek, který se uloží do postele. Z pohledu duševního měsíční kámen pomáhá ženám, aby si více uvědomily své ženství a byly přátelské k vlastnímu životu.  Odbourává emotivní bariéry, zabraňuje početí - v tomto a předchozích případech přikládáme kámen na vaječníky a centrum vitality. Na druhou stranu podle jiného zdroje ale měsíční kámen naopak pomáhá při neplodnosti způsobené na základě hormonálních poruch nebo při neobjasněném napětí mezi partnery. Měsíční kámen je doporučeno nosit v podobě náhrdelníku, přívěsku či amuletu v těhotenství a po porodu při hormonálních změnách. Dokonce lze požívat 5 kapek esence z tohoto kamene.

Vzhledem k tomu, jak celkově měsíční kámen působí na hormonální rovnováhu, tak není překvapením, že se také doporučuje při léčbě akné. Harmonizuje veškeré hormonální změny, probíhající v období dospívání. Proto je vhodné, aby mladí lidé se sklonem k akné nosili delší dobu měsíční kámen jako přívěsek nebo ještě lépe korálky z měsíčních kamenů.

V neposlední řadě se léčba měsíčním kamenem doporučuje i době přechodu ženy (klimaktéria). Zpomaluje vznik osteoporózy, takže jeho účinky zmírňují projevy také během tohoto období. Náhrdelník se zde opět jeví jako nejúčinnější.

Jelikož měsíček harmonizuje i systém lymfatických žláz a podporuje lymfatický průtok, zabraňuje otokům. Stimuluje epifýzu. V centru hrdla měsíček podporuje intuici, fyzicky odstraňuje blokády hlasu, zjemňuje jej a léčí hlasivky. S jeho mírnou září v centru srdce se stáváme citlivými a pozornými k duchovním potřebám a strastem bližních.

MĚSÍČNÍ KÁMEN JAKO KÁMEN ZNAMENÍ ZVĚROKRUHU

Problematika přiřazení kamenů jednotlivým znamení zvěrokruhu stale není zcela jasná a jednoduchá. V každém z těchto znamení nepůsobí jen jeden jediný kámen, jak se mnozí domnívají, ale naopak druhů více, které se doplňují a vzájemně podporují. Je rovněž známo, že každá z kultur měla jejich jiné zařazení, tedy často najdete v různých tabulkách různé kameny u daného znamení. Příčina je v tom, že pokaždé byly jinak nahlíženy jejich vlastnosti a přičítán jiný stupeň důležitosti těm kterým vlastnostem. V neposlední řadě hrála svou roli i dostupnost určitých kamenů v dané zemi, kultuře a věku.

Obecně se však měsíční kámen přiřazuje těmto znamením: Kozoroh, Ryby, Rak (podle Německé a Skandinávské tradice). Jindy je pouze přiřazen obecně měsíci červnu (a znamením, které se v červnu vystřídají - Blíženci a Rak). 

Působení měsíčního kamene na Kozoroha

22. 12. - 20. 1. Planeta Saturn, Element Země, bílé a černé kameny

V tomto znamení se skrývá tajemství tmavé noci a bílého dne. Je symbolem protipólů a překonávání zla. K tomu nám v prvé řadě napomáhá jaspis, achát, onyx a chalcedon. Podporují v nás smysl pro realitu, vytrvalost a důslednost. Stoupáme-li vzhůru, připomínají nám možný pád a to, že nelze pustit ze zřetele, že jen dary Země nám zabezpečují sílu, ochranu a bezpečí. Tyto zemité kameny v nás probouzejí skromnost a ohleduplnost.

Měsíček je pro Kozoroha kámen doplňující. Prohlubuje v nás cit a důvěru v moudrost srdce. Zvláště jeho jemná zář je schopna prorazit emotivní blokády, které nás po zklamání nebo neúspěchu zatěžují a nenechá nás zatrpknout vůči okolnímu světu.

Působení měsíčního kamene na Ryby

20. 2. - 20. 3. Planeta Neptun, Element Voda, modré a modrozelené až zelené kameny, ale i červené přecházející do růžova

Toto znamení je symbolem boje duchovna proti sobectví v člověku. Ryby plují vodami života, proto nám korál v tomto znamení daruje pevnost a pevnou půdu pod nohama, ovšem při zachování naší vrozené citlivosti. Měsíček je sice kámen soucitu a jemnocitu, ale také odstraňuje nedůvěru, kterou se občas obrníme vůči vlivu vnějších pocitů. 

Působení měsíčního kamene na Raka

22. 6. - 22. 7. Planeta Měsíc, Element Voda, zelené a bílé kameny

Toto znamení se označuje jako cesta k životu. Na této planetě je zelená barvou přírody - příroda znamená život - a život a láska jsou v duchovní oblasti totožné. Z toho v tomto znamení vycházejme. Měsíček nám současně napomáhá pochopit poselství a význam našich snů, prohloubit intuici.

MĚSÍČNÍ KÁMEN VE ŠPERKAŘSTVÍ

Měsíční kámen byl oblíben již ve starověku, ale z námi bližší doby jej můžeme vídat často ve špercích Belle Époque (1871 - 1914). Styl, který si liboval v přírodních, fantaskních až pohádkových motivech. Měsíční kámen do tohoto snového stylu skvěle zapadl hned vedle perel a opálů. Oblíbený byl i v hned následujícím období Art Nouveau (secese). Například významní klenotníci jako René Lalique a Louis Comfort Tiffany jej často zařazovali do svých klenotů.

21. století nám přineslo kameny i dalších tříd, třetí, čtvrté třídy, někdy zvané polodrahokami. Jejich hlavním úkolem bylo rozšířit paletu barev klenotníka a doplnit diamanty, smaragdy, safíry a rubíny (drahé kameny první třídy). Ale mimořádná krása těchto “méně hodnotných” kamenů z nich brzy udělala sólisty v klenotnickém průmyslu a začaly tak hrát i hlavní roli v dílech i těch nejuznávanějších šperkařských domů včetně Cartiera, Bvlgariho a Chaumeta aj.. Měsíční kámen není výjimkou. Za nejhonosnější a nejcennější exempláře jsou považovány duhové měsíční kameny.

Jak už asi chápete, je to krása aduláru (alternativní název pro měsíční kámen), která slouží jako primární vlastnost, která může ovlivnit jeho hodnotu. Tak jako u ostatních kamenů ale i zde jeho hodnotu primárně určuje kvalita a absence vad, jako jsou inkluze, praskliny a různé nečistoty. Nicméně většina exemplářů nějaké inkluze či praskliny běžně obsahuje a někdy naopak mohou dodat na kráse a unikátnosti.

Nejčastěji jej naleznete ve tvaru mugle (kabošonu), který dá vyniknout vnitřní kráse (nejvíce ceněné jsou ty s efektem "kočičího oka"), ale objevují se i vybroušené do fazet. Drahokam je také oblíbený podklad k řezbám, často zobrazující mytologické postavy nebo motiv muže v měsíci.

Během hnutí „květinových dětí“ v 60. letech 20. století dodával měsíční kámen svým nositelům požadovaný éterický vzhled a byl hojně využíván návrháři z hnutí New Age 90. let.

 

Péče o šperky s měsíčním kamenem

Měsíční kámen není příliš odolný drahokam. Lze jej čistit teplou mýdlovou vodou a měkkým kartáčkem. Při skladování by měl být zabalen do měkké látky, aby nedošlo k poškrábání tvrdšími drahokamy, jako je diamant a safír či jednoduše ostatními šperky. Při nošení měsíčního kamene se vyhněte agresivním chemikáliím. Větší čištění a údržbu raději pak nechte na odborníkovi, klenotníkovi. Měsíční kámen se nesmí čistit ultrazvukem ani jinými podobnými metodami, které se při čištění šperků běžně používají.

Pro ty, kteří chtějí dobít energii měsíčního kamene, je možné nechat kámen vystaven svitu úplňku, nejlépe již den před úplňkem a až do jeho skončení.

Zdroje:

Pouhým okem: Drahé kameny, Cally Hallová (A DORLING KINDERSLEY BOOK)
Léčení drahými kameny, Josef Pavel Kreperat (Nakladatelství Alba)
DRAHÉ KAMENY na jednotlivé nemoci - Michael Gienger (nakl. Fontána)
Jewellery Insights by Katerina Perez https://www.katerinaperez.com/
GEMOLOGICAL INSTITUTE OF AMERICA https://www.gia.edu/moonstone-history-lore

 

 


Leave a comment