MÉ NOVÉ LOGO A JEHO PŘÍBĚH

Již od první chvíle, kdy jsem chtěla cokoliv tvořit a prodávat, jsem věděla, že název značky a logo jsou velmi důležité. Dlouho jsem přemýšlela pod jakou značkou tvořit, ale díky tomu, že mám poměrně originální jméno a navíc složité, bylo by komplikované vysvětlovat co je vymyšlený název brandu a co je mé jméno. Navíc se nelimituji pouze na výrobu a prodej šperků, ale pro mě je to vášeň zahrnující studium, sbírání unikátních šperků a celkově mě toto téma zajímá. Hned na začátek bych ráda potvrdila, že Anna Kristyna Sion (nebo Sionová) je skutečné jméno a příjmení, se kterým jsem se narodila, nikoliv žádný vymyšlený pseudonym. Pokud (nebo až) se s partnerem vezmeme, tak mi přibude ještě příjmení Svatá. Určitě není náhoda, že zrovna Svatý potkal Sion ;) ...

Vždy jsem toužila po krásném historickém "logu", nebo spíše tedy po heraldickém znaku či erbu. Mám ráda staré věci, nejsem milovník minimalismu a ani ne moc moderního umění. Za svůj vzor jsem si nevzala nikoho jiného než značku Hermés, Launer, Trudon, Burberry nebo dokonce rodové erby a také značku Dallmayr, která má za své logo právě heraldický znak dokonce myslím, že i se zednářskými prvky. Nechtěla jsem však, aby můj "erb" vznikl pouze povrchně z důvodu estetiky, ale právě tradiční cestou odborné práce heraldika. Oslovila jsem tedy rodinnou firmu Velebný & Fam, kterou jsem znala právě ze své práce v Dallmayr a ti mi vytvořili erb se všemi náležitostmi a podle všech pravidel heraldiky.

Zde můžete vidět výsledek.

 

 Je velmi zajímavé číst veškerá zdůvodnění a symboliku znaků. Při tvorbě znaku heraldik vycházel z následujících skutečností:

Mluvící jméno Sion odkazuje na vyvýšeninu ve Starém Městě Jeruzalémském, na kterou byla přenesena Archa úmluvy. Ve znaku je symbolizováno stříbrným návrším překrytým do kruhu uspořádanými deseti (Božími přikázáními) drahokamy v červené a stříbrné barvě.
Schránu v níž byly uloženy, symbolizují dvě zlatá křídla.
Oblíbená rostlina (ve formuláři jsem měla vyplnit oblíbenou rostlinu, u mě to je jmelí a břečťan) - jmelí - je v patě znaku zastoupena větévkou o deseti listech a patnácti plodech.
Kozoroh (mé znamení zvěrokruhu) je považován ze věštebné zvíře a byla mu přisuzována rychlost, obratnost, pohotovost a síla v odporu.

Symbolika čísel:

Jednička (kozoroh v klenotu) symbolizuje prapůvod všech věcí. Číslice vítězů, sledujících svůj cíl.
Dvojka (křídla na štítu) v sobě skrývá naději na úspěch.
Desítka (deset drahokamů, počet listů jmelí) mění neštěstí na štěstí a zlé na dobré.
Patnáctka (počet plodů jmelí) je spojkou života a smrti, dne a noci. Symbolizuje proměnlivost a nestálost.

Symbolika kovů a barev:

 Zlatá (žlutá) je barvou Slunce. Je barvou vznešenosti, blahobytu a slavných panovníků.
Stříbrná (bílá) je barvou Měsíce. Symbolizuje čistotu, čest, radost, právo a spravedlnost. Bílá kombinovaná s červenou značí odvahu, se zelenou čest.
Červená je barvou Marsu. Je barvou odvážných a statečných a tedy symbolickou barvou revoluce. Vyjadřuje ohnivou touhu po ctnosti, síle, triumfu a vládě. Křesťanství ji spojilo s mučednictvím, dobročinností, ohněm a láskou.
Modrá je barvou Jupitera. Je střízlivá, vážná a chladná. Ukrývá v sobě vyrovnanost a klid vodní hladiny. Je barvou ticha a rozjímání. Vyjadřuje stálost, věrnost, životní moudrost a pokoru. Spolu se zlatou znamená radost.
Zelená je barvou Venuše. Je barvou mládí, veselí a důvěry. Dále značí naději, mírnost a zdraví. Ve spojení se zlatou vyjadřuje laskavost a dobrotu, s modrou trvalou radost.

 

Vše je to naprosto úžasné, nicméně z uměleckého a estetického hlediska jsem chtěla ještě něco trochu více rozpracovaného a právě možná méně "tvrdého" a konzervativního. Tedy jsem toto vzala jako podklad, základ, ze kterého budeme vycházet a oslovila svoji kamarádku, spolužačku ještě ze střední školy, grafičku a ilustrátorku Pavlu Šťastnou a s ní jsme tento základ přetvořily do mé více vysněné podoby. Její práce byla také velmi podrobná a vyčerpávající, přišla s mnoha variantami, ze kterých bylo těžké vybírat jen jednu nejlepší. Nakonec jsme došly k tomuto výsledku.

 

  Každý se vyvíjíme a posunujeme dál, proto neříkám, že časem opět něco nezměním na svém vizuálu. Už nyní vím, že bych si časem ráda více hrala s barvami třeba podle sezóny. I nyní budu vše ladit převážně do černé, ale ráda bych například na Vánoce dělala vše monochromatické ve zlaté barvě, nebo naopak udělat i celobílé balení. V létě nebo na Valentýna (či během celého května) mít design červený či růžový. Všechny tyto libůstky však vyžadují jak jinak než investice a energii, tedy musím sama sebe usměrňovat a dělat vše ve správný čas a postupně. Již samotný vývin loga (práce heraldika, grafická práce Pavly), to vše mě stalo celkem dost investic a také v podstatě celý rok. Ani nyní práce nekončí, potřebuji navrhnout nové certifikáty, vizitky, balení na šperky aj. Ale to už není nic nového :). Nicméně se moc a moc těším na novou podobu svého balení, protože bude snad ještě mnohem luxusnější a dražší, než to předchozí.

 

Zdroje:
Velebný & Fam https://www.velebny.cz/

Leave a comment