ŠPERKY JAKO AMULETY V TĚHOTENSTVÍ A PO PORODU

Spínací špendlík

Nosit v těhotenství spínací špendlík je thajská tradice a pověra. Thajci věří, že spínací špendlík chrání dítě před tím, aby ho odnesli zlý duchové nebo nějaké neštěstí. Takový špendlík nebývá přímo šperkem, není nijak zdobený, je to v podstatě obyčejný spínací špendlík, ale proč z něj neudělat šperk?

Rubín nebo červená šňůrka

Podle židovské či kabalistické tradice má těhotná žena nosit pro ochranu přívěsek s rubínem, který má přinést štěstí i při porodu. Rubín také údajně podporuje plodnost. Někdo vynechá rubín, ale použije červenou stužku či šňůrku (v jidiš "roite bindele"). Židovské nastávající matky, nebo jejich pověrčivé matky, navazují červené stužky třeba i na tašku do porodnice, na postel, kde proběhne porod nebo pod matraci domácí postele. Ať už rubín nebo červená stuha, obojí má chránit těhotnou před zlou energií a neštěstím. Červené šňůrky obecně ale můžete vidět na zápěstí lidí vyznávajících kabalu a také se dají běžně koupit v Jeruzalémě u Západní zdi (Zdi nářků) a také naleznete takovéto šňůrky navázané okolo hrobu biblické Ráchel.

Rubín a hlavně červené stuhy se pak dále dávají do postýlek, nebo navazují na postýlky novorozených dětí. Mají děťátko chránit před "evil eye", zlou energií a hlavně před démonkou Lilith (Lilith byla první ženou Adama ještě před Evou, ale protože se odmítla podrobit mužské nadvládě a chtěla zůstat emancipovanou, byla zavržena a stal se z ní démon. B-h údajně pak stvořil Evu jako družku Adama. Lilith z pomsty za její zavržení krade děti Adama a Evy. Toto je velmi zjednodušené a možná i neférové představení Lilith, celá legenda o ní je mnohem delší a komplikovanější. Navíc se stále vedou diskuse o její existenci...). Strach z Lilit je ale tak velký, že některé staré hebrejské porodní báby píší na zdi pokoje, kde bude žena rodit slova "ADIM Š ANACH ŠUTS LILIT" (Lilit jdi pryč).

Některé židovské komunity následují tyto tradice, některé je odsuzují jako pověry a vůbec je nedodržují, ale je to tak známá tradice, že ji nemohu vynechat.

Ruka Fátimy

Podle islámu je ruka symbolem osudu. Syntéza zákonů Proroka, čtyř základních dogmat, pět sloupů religie je představováno pěti palci. Na středním palci je napsáno 28 písmen. Je to emanace zákona. Ruka současně představuje ochranu před nepřáteli. Vyrobena ze zlata, stříbra, korálu nebo jiných drahých kamenů, se jako amulet dobře snáší s půlměsícem pověšeným na krku. Jsou to silné magické ochrany před všemi špatnými energiemi. Často se dávají na krk nebo nad postýlku také novorozencům.

Panchayudha medailon

Panchayudha, nebo také panchaudha je amulet ze zlata či stříbra, který nosí buddhistická miminka a děti na ochranu před zlem. Na tomto amuletu je vyobrazen buddhistický symbol pěti zbraní. Jsou jimi luk a šíp, škeble nebo lastura, trojzubec, meč a disk či ozubené kolo "Paara Walalla". Panchayudha jataka je také buddhistický příběh s poselstvím, že největší zbraní je rozum, který je mocnější než jakákoliv fyzická zbraň a také o důležitosti se díky rozumu už předem vyhnout krizovým situacím. Na druhé straně amuletu je vyobrazena základní buddhistická doktrína v podobě buddhistického kola a která říká toto: 

„Odhoďte vše, co je nemorální, co by se nemělo dělat
Přijměte to, co morální je, tím, že vytřídíte „san“
Učiňte tak ovládáním vlastních myšlenek (mysli)
Toto je doktrína Buddhů“

Bola

Šperk, který tradičně nosí těhotné ženy v Indonésii a Mexiku po dobu těhotenství pro ochranu a také jako způsob propojení se s miminkem. V obou těchto kulturách se věří, že maminka a miminko jsou při nošení těhotenské boly chráněné anděly. Bola připomíná v podstatě rolničku. Při pohybu vydává cinkání, které uklidňuje jak maminku, tak miminko v bříšku. (Mě osobně to tedy naopak iritovalo, takže jsem ji po pár hodinách zkoušení ji nosit sundala... :-D) Údajně má pomáhat i k tomu, aby se miminko správně v děloze natočilo právě za zvukem rolničky. Po narození její zvonění miminku připomíná známý zvuk, který ho doprovázel v bezpečí matčina bříška a tak se často věší nad postýlku, nebo si s ní děťátko může hrát. Boly se tradičně dávají těhotným jako dárek, často vyrobené z ryzího stříbra.

Panenka Ashanti

Afrika je kontinent plný legend, záhad a symbolů. Panenka Ashanti z Ghany je jedním z nich. Tato panenka představuje plodnost a štěstí a mladé dívky ji dokonce používají  jako způsob přípravy na mateřství. Byly původně vyřezávány ze dřeva a před svatbou se předávaly z matky na dceru. Prý podporovali plodnost těch, kteří je nosili a starali se o ně, a zajistili narození krásného, ​​zdravého dítěte.

Legenda praví, že nositelka plodné panenky „Akuaba“ porodí krásné dítě dlouhé 24 palců. Žena tradičně nosila panenku zavěšenou na zádech v naději, že počne dítě, nebo v naději, že její současné dítě se narodí zdravé. V některých vesnicích dá panenku mladé ženě kněz po provedení specifických obřadů plodnosti. Častěji však panenka přechází právě z matky na dceru. V rámci přípravy na mateřství nastávající matky mohou panenku prát (omývat), nosit na zádech, ukládat je do postýlky, oblékat a dokonce je „krmit“.

Symbolika rysů Ashanti: Kulatá hlava panenky Ashanti je symbolem ženského lůna. Někteří ji také považují za symbol bohyně měsíce. Vysoké čelo je symbolem krásy, na nákrčníku jsou vyobrazeny záhyby způsobené tukem, který je známkou zdraví. Tělo panenky plodnosti má tvar kříže a podobá se kamitskému symbolu známému jako Djed, který je podle egyptské legendy páteří boha Ausara. Ve starověkém duchovním učení má Ausar velkou moc, protože jeho emoce a myšlenky jsou stabilní a neochvějné.

Tímto článkem určitě nevyčerpávám celé toto téma, naprosto jistě je mnoho dalších šperků, které se tradičně nosí v těhotenství, při porodu, nebo se dávají novorozeným dětem (Dětské šperky dávané už "větším" dětem je další kapitola sama pro sebe, proto ty zde vůbec nezmiňuji.)

Prosím pokud o nějakém takovém šperku víte, určitě mi dejte vědět a já budu pátrat po dalších informacích. Děkuji a těším se na Vaše zprávy!


Leave a comment