ZÚČASTNILA JSEM SE KURZU CHRISTIE'S: HISTORY OF JEWELLERY DESIGN: 1880 TO NOW

Během srpna a září jsem měla šanci zúčastnit se kurzu aukčního domu Christie’s – kurzu "History of Jewellery Design: 1880 to Now".

Kurz trval celkem šest týdnů. Každý týden byla uveřejněna nová lekce, která byla zakončena testem / kvízem, po jehož vyplnění účastník pokračoval do další části. Přístup k materiálům výuky mají účastníci i zpětně, ještě půl roku po skončení kurzu, což vnímám jako skvělou příležitost si cenné informace čas od času znovu projít a připomenout.

Kapitoly zahrnovaly období Belle Époque, Art Nouveau, Art Deco a pokračovaly až do nedávného stylu Retro, Modern a dnešního Contemporary. Vždy, když začínala lekce na téma určitého stylu, dostali jsme nejprve přednášku o historickém kontextu oné éry, což bylo opravdu zajímavé. Věděli jste například, že na podobu šperků měla velký vliv elektrifikace světa, protože najednou klenoty nebyly vystaveny jen tlumenému světlu svíček, ale záři prvních žárovek?   

Součástí také bylo představení "influencerek" daných období, od královny Viktorie, přes francouzské kurtizány, až po moderní emancipované ženy. Lidé jsou stále stejní a princip, na kterém funguje společnost, také. Jediné, co se mění, jsou technologie a možnosti. Základní lidské vlastnosti jsou silnější, než čas, a tak jako dnes nás zajímá, co za oblečení a šperky nosí současné osobnosti, tak tehdy módu udávaly kněžny a později herečky či jiné umělkyně. V období Retra pak především Wallis Simpson, vévodkyně z Windsoru, pro níž Cartier vytvořil prvního pantera a která jako první zpopularizovala žluté zlato. 

Když jsem studovala Střední průmyslovou školu oděvní v Praze, tak jsme také měli předmět historie oboru, jenže jsme skončili někde ve velmi dávné minulosti. Takže fakt, že součástí kurzu byla i prezentace tehdejší módy a typických siluet pro každý styl, je neocenitelný. Skoro bych řekla, že mnohem lepší, než tehdy u nás na škole.

Postupně jsme se dostali k tvůrcům jako byli Aldo Cipullo, Elsa Peretti nebo Paloma Picasso. Dnes stále masově oblíbené náramky "Love Bracelet" nebo ikonický hřebík "Juste un Clou", byly oba navržené už v roce 1970, a to právě italským designérem Aldem Cipullem. Naneštěstí se z těchto šperků postupem času staly kousky, které mnohé šperkaře už spíše iritují a jdou úplně proti filozofii luxusních šperků, kdy jde především o exkluzivitu. Tyto modely se nyní ve velkém kopírují a může je mít doslova každý.

Osobně jsem moc zvědavá, jestli přijde Cartier s něčím, co by alespoň na čas přebilo tyto nádherné, ale příliš zprofanované kousky. Do podobné kategorie se bohužel dostává už i nádherná Alhambra od Van Cleef & Arpels... Prosím, nedělejte z toho další Starbucks nebo Gucci! Byznysově je to sice samozřejmě úžasný komerční úspěch, ale z pohledu jedinečnosti, luxusu a zachování hodnoty se na to nedá koukat. Na světě je tolik značek, že si každá z nás dokáže najít šperk, který přesně podtrhne její jedinečnost, styl a osobitost. Existuje příliš mnoho krásných klenotů na to, abychom se zařadily do stáda milionů dalších, které na “ten hřebík" (ať už levnější bez kamenů nebo s diamanty) měly... Na druhou stranu je radost vidět méně známé kousky těchto kolekcí. Třeba takové naušnice “Juste un Clou”, které jsou velice stylové a přitom decentní.

Každou kapitolu zakončovalo exkluzivní interview s představiteli těch největších světových značek, jako jsou Chaumet, Cartier nebo Boucheron aj. Dozvěděli jsme se o převratných technikách, které si tyto domy nechaly patentovat. Rozhovor, kterým jsem byla doslova fascinovaná, byl o šperkaři JAR - Joelu Arthuru Rosenthalovi, který děla vše pro svůj anti-marketing. To zkrátka znamená, že nemá ani web, ani sociální sítě a nespolupracuje s influencery. Ročně vyrobí maximálně sto šperků a všechny originály přesně na míru. Právě v porovnání s dnešní nadvýrobou a až podbízející se reklamou tolika značek, si Rosenthal zachovává to, co šperky symbolizují: exkluzivitu, nedostupnost a absolutní luxus. 

Abych to celé shrnula, jsem z kurzu naprosto nadšená! Měla jsem od domu Christie's hodně očekávání, která se naplnila. A to, že jsem se díky kurzu mohla stát členkou Christie's Alumni, a mám tak možnost seznámit se s lidmi a akcemi, o kterých bych jinak nevěděla, tomu ještě nasadilo korunu. 

 

1 comment


  • Eric Jones

    Good day,

    My name is Eric and unlike a lot of emails you might get, I wanted to instead provide you with a word of encouragement – Congratulations

    What for?

    Part of my job is to check out websites and the work you’ve done with annakristynasion.com definitely stands out.

    It’s clear you took building a website seriously and made a real investment of time and resources into making it top quality.

    There is, however, a catch… more accurately, a question…

    So when someone like me happens to find your site – maybe at the top of the search results (nice job BTW) or just through a random link, how do you know?

    More importantly, how do you make a connection with that person?

    Studies show that 7 out of 10 visitors don’t stick around – they’re there one second and then gone with the wind.

    Here’s a way to create INSTANT engagement that you may not have known about…

    Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know INSTANTLY that they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re literally checking out annakristynasion.com.

    CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

    It could be a game-changer for your business – and it gets even better… once you’ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation – immediately (and there’s literally a 100X difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes.)

    Plus then, even if you don’t close a deal right away, you can connect later on with text messages for new offers, content links, even just follow up notes to build a relationship.

    Everything I’ve just described is simple, easy, and effective.

    CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

    You could be converting up to 100X more leads today!

    Eric
    PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
    You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
    CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now.

    If you’d like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=annakristynasion.com


Leave a comment